Facebook

söndag 17 januari 2016

Gör inget som du inte kan berätta på ett medlemsmöte!

Jag vet egentligen inte riktigt var jag ska börja. Att ta upp bloggandet är kanske en belastning men kanske även den ventil som jag i nuläget skulle behöva. Världen är upp och ner. För tjugo år sedan var en nyhet något man läste i tidningen eller hörde på radion. Löpsedlarna fylldes och folk i gemen hade något att diskutera på sina arbetsplatser. Idag är läget annorlunda.
Tidningar och media matar folk med klickbara nyheter och människor som du och jag bestämmer vad som ska bli stort. Och tro mig, det blir stort. Just nu är den största nyheten att det fackförbund som jag jobbar för, har farit med oegentligheter. Media har snappat upp ett spår och nu kommer man inte ge sig förrän huvuden har rullat. Och vi, de sociala media-människorna hjälper ihärdigt till genom att fylla kommentatorsflödena med allehanda hatfyllda och nedsättande kommentarer om ledningen, men ett och annat vräker man också av sig om saker i största allmänhet som man är missnöjda med på sin arbetsplats eller saker i största allmänhet. Sedan man började avslöja pikanta detaljer så har jag också gått och funderat på hur mycket av vad som rapporteras är sant. Om man säger att ett glas är halvtomt, då skulle man lika gärna också kunna säga att det är halvfullt också. Och det tänker jag göra nu. Väga upp den rapportering som media förmedla.

Engagera oss mera! (bild; Facebook Michaela Leo)
Jag vill börja med att vara tydlig. Det finns ingen ursäkt för att slarva med medlemmars pengar. Som politiker får jag inte slarva med skattebetalarnas pengar och likadant är det för våra fackförbund och de förtroendevalda som fått mandat att arbeta för förbättringar för förbundens medlemmar. Mesta möjliga nytta för pengarna. Då låter det såklart väldigt märkligt att Kommunal har en konferensanläggning… Och lyxigt. Sanningen är att den består av ett antal stugor med upp till 3 sovrum som står till förfogande för medlemmarna när den inte används som inackordering vid kurser för arbetsplatsombud och andra förtroendevalda. Jag själv har varit där ett antal gånger. Tydliga direktiv har gått ut från förbundet att vi ska vara där när vi håller utbildningar och konferenser. Det innebär också att pengarna stannar inom organisationen, om än i ett separat bolag, men som i slutänden ägs av Kommunals medlemmar. Ja det finns badtunnor. Det finns ett spa. Det finns också motionsspår att springa runt i och en minigolfbana. Träd och vatten och säkert någon brygga med. Allt detta finns också att finna på andra semesterställen. Det finns en villa med en massa rum som säkert kan passa om man är ett större sällskap, sektion eller avdelning som vill bygga gemenskap i lugn och ro om man exempelvis ska verksamhetsplanera. Den hade säkert passat väl även till ett bröllopssällskap eller ett 50-årskalas. Att definiera Marholmen som ”ö” ger dock en lite skev bild (trots att man beskriver den så på sin egen hemsida). Man kör över en bro som är max 10 meter lång men i rapporteringen ser man framför sig en Evert Taube-idyll med svenska flaggor, badtunnor och annat som medlemmarna säkert kan ifrågasätta ifall man ska äga. Självklart ska en fackförening äga ett ställe dit medlemmarna ska kunna åka och återhämta sig. I allt jag nämnt tidigare ska man också ha med sig att de fackliga organisationerna inte alltid varit välkomna på andra anläggningar runt om i Sverige och eget ägande då varit enda alternativet för såväl stugbyar som kursgårdar om man skulle förkovara sina ombudsmän, förtroendevalda och utveckla organisationen. Och med tanke på att Marholmen verkar på ”den fria marknaden” så måste den också anpassa sig och vara attraherande vilket innebär att man breddat upp med såväl hotellrum som spa-anläggning. Men det står alla medlemmar fritt att åka dit och insupa de underbara omgivningarna och återhämta sig under sin semester.

Och restaurang då. Ska man verkligen äga detta? Tja, jag har varit där vid ett antal tillfällen och lyxigt skulle jag nog inte hålla med om, möjligen strax över medel. Menyn spänner över hela registret och jag är ganska övertygad om att även en Kommunalare skulle ha råd att äta sig mätt här trots att rapporteringen vinklar det för att få oss att tro att det enda som finns på dryckeslistan är viner som kostar trettiotusen kronor flaskan. Med tanke på att även Metropol Palais verkar på den ”fria marknaden” så måste man attrahera och därför finns det då en väldig bredd i såväl mat som dryck. Jag har övrigt ätit mitt livs godaste lunch bestående av bland annat potatismos där. Exklusivt så det förslår eller hur?! … Med tanke på att restaurangerna i Stockholm byter ägare som jag byter strumpor så tappar man också kollen på vilka som har kollektivavtal och med en egen verksamhet ett stenkast från huvudkontoret har man då också en garant för att man kan hålla det fackliga löftet gentemot andra LO-förbund, även för de som är på interna utbildningar och möten samt konferenser som man kan hålla i lokalerna. Om det är av den anledningen som man valt att satsa pengar i detta kan jag bara spekulera. Klart är att pengarna även där går tillbaka i den egna organisationen hur som helst. Dock ska man nog vara klar på att man borde se över rutinerna för uthyrning för att i framtiden slippa ifrån pinsamheter att hyra ut till bolag som har verksamhet som går så stick i stäv med de värderingar, beslut och policys man har i organisationen.

Detta leder oss då in på att man har fastigheter för eget bruk men även för uthyrning till allmänheten via Riksbyggen och en bostadsförmedling. Med tanke på att man har hela landet som rekryteringsbas så vill det nog till att man kan tillhandahålla lägenheter för sina anställda tämligen omgående. På samma sätt gäller då för förtroendevalda såsom förbundsledning och andra som får uppdrag i förbundet. Likadant är det för Riksdagsledamöter och säkerligen andra förbund och företag också. Om man bara lämnar tillbaka dem i samband med att uppdrag eller anställning tar slut samt att man betalar marknadsmässigt så ser jag alls inget konstigt med detta. Möjligen skulle man kanske titta på lägenheternas storlek och delat av de största, man jag vet att det av byggnadstekniska skäl inte alltid är möjligt. Observera att reglerna för ersättning för dubbelt boende när det gäller Wallström följs (precis som för andra riksdagsledamöter) och är således inget att orda om. Att äga och förvalta bostäder är också ett sunt sätt att investera medlemmarnas pengar i stället för att spekulera dem på aktier och annat som man kanske inte har insyn i. Med tanke på den profil som Kommunal har med krav på arbetarnas rättigheter, Fairtrade och annat så skulle detta kunna göra det svårt, för att inte säga rentav omöjligt att enkom investera medlemmarnas pengar i sådant. ”Investera” kanske du undrar nu… ja det är klart att en facklig organisation måste sätta av pengar som förräntar sig i händelse av strejk och konflikt. Och Kommunal har med före detta kassörens hjälp en av de starkaste kassorna som kanske kommer att behövas med tanke på hur långt parterna står ifrån varandra i ingångsbud inför avtalsrörelsen. Att man dessutom kan avyttra fastigheterna om ekonomin blir sämre behöver jag då knappast nämna. Men då ska vi också vara medvetna om att det kommer att bli svårare att rekrytera kompetent folk utifrån landet som kan arbeta för medlemmarnas bästa.

Att man hade ”spritfest” låter för mig väldigt konstigt. Det finns starka, tydliga policys i förbundet som säger två öl eller två glas vin i samband med mat när vi till exempel går på julbord eller andra tillställningar. Eller det är kanske det faktum att personalen får tillgång till julbord alls som sticker i ögonen, vad vet jag? Om vi räknar drygt 200 personer multiplicerat med en styv tusenlapp per huvud så är vi uppe över 200.000 kronor. Vad de övriga 130.000 består i (332.000 kronor enligt media) vill jag inte spekulera i men jag ville sätta sakerna i ett sammanhang så att man får ett perspektiv då det i media låter som man supit bort över en kvarts miljon av medlemmarnas pengar vilket inte är sant. Klart är att man troligen inte följt vad som följas ska och det hoppas jag att man tar tag i. Starksprit ska var och en bekosta själv. Punkt. Det finns tydliga beslut på detta efter initiativ från medlemmarna. Att Kommunal bjuder sina anställda på julbord och annat är i linje med intentionen att vara en god arbetsgivare för att kunna föregå med gott exempel i samband med förhandlingar av olika slag och för mig är detta inget konstigt. Dock ska vi vara varsamma med medlemmarnas pengar. Med tanke på att vi själv äger Marholmen så innebär det att pengarna går tillbaka i förbundet men det kan man så klart alltid ha åsikter om. Se gärna stycket om Marholmen igen.

Jag försvarar inte den kultur som verkar ha uppstått. Det är inte heller bra att förneka när man blir påkommen med fingrarna i syltburken. Att åka iväg på olika resor är för mig inget konstigt men det ska alltid göras med medlemmarnas bästa för ögonen. Det innebär också att man följer de policys som medlemmarna beslutat om. I allt! Det innebär också att man ska komma ihåg var man är kommen ifrån. För mig är detta tydligt och jag kan lätt applicera detta till mina politiska uppdrag. Jag kan fortfarande komma ihåg känslan av att jobba delad tur i hemvården och lämna familjen på Påskafton för att åka tillbaka och jobba på kvällen. Eller den situation som jag och hustrun stod i med nyfött barn och känslan av att tro att man aldrig skulle kunna ge sitt barn en trygg uppväxt med en obefintlig ekonomi. Jag hoppas innerligt att någon knackar mig på axeln om jag över huvudtaget visar tendenser på att sväva iväg och distansera mig från mitt ursprung.

Vad gäller det öde som ansvariga ska gå till mötes överlåter jag åt medlemmarna. Det är de som ska bestämma om ledningen ska sitta kvar och städa upp efter sig. Eller inte. Om någon ska ha avgångsvederlag. Eller inte. Om man ska bedriva restaurang- och konferensverksamhet för sina förtroendevalda och medlemmar. Eller inte. Men det är ingen annan som varken kan eller ska bestämma allt detta.

Inte jag. Inte Aftonbladet. Inte Marcus Oscarsson och inte media i övrigt. Och framförallt inte de som fyller kommentatorsfälten i social medier med allehanda spyor i affekt.    

Läs gärna mer om Marholmen här. Rekommenderar starkt att ni medlemmar nyttjar er egen plats för rekreation.

Läs gärna mer om Metropol Palais här. Tyvärr finns inte menyn på deras hemsida men du kan se vad drickat går lös på och ska vi vara riktigt ärliga anser ju knappast jag att den sticker ut på något sätt.

Läs gärna mer om avtalsrörelsen här. Det kommer att behövas ett starkt förbund och inre slitningar och medlemstapp kan medverka till en betydligt sämre förhandlingsposition, det ska vi vara medvetna om- enade vi stå, söndrade vi falla!

Läs gärna mer om alla frågor och svar om den granskning som media påbörjat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar