Facebook

fredag 17 oktober 2014

Vilken vecka! Full av liv. På alla sätt...

Det lär väl knappast ha undgått någon vilken cirkus som uppstått i Svalövs kommun. Helt plötsligt sitter vi med en Sverigedemokrat till oppositionsråd, ett centerparti i upplösningstillstånd och en majoritet i... minoritetsmajoritet. Och nu återstår såklart alla frågor. Vem tänker göra vad med vem och varför eller varför inte. Tja. På den frågan svarar jag helt enkelt att den som lever få se. Självklart finns det en del att lära sig av denna historia och det är väl snarare den infallsvinkeln jag valt i detta inlägg. Jag konstaterar lugnt att jag satt på betryggande avstånd häromkvällen när den största fullmäktigeskandalen i Sveriges historia skrevs... (för att tolka Centern)

Vem är jag att döma? Ett ganska bra ordspråk att försöka leva efter som politiker. Jag tänker inte sätta mig till doms över de som valde att lägga sin röst på sd i kommunvalet. Om det var så man tänkte när man valde att lägga sin röst på detta partis kandidat till oppositionsråd vet jag inte och jag kommer inte att få veta det heller. Medan Centerpartiet med flera tunga företrädare i spetsen skriker över att kommunen numera börjar lukta diktatur så ser jag en annan dimension i begreppet demokrati. Det absolut yttersta i en demokrati är hemligheten kring vad du väljer att stoppa i en valurna. De flesta av oss gör det vart fjärde år och en del får även vara med och göra det lite oftare. En del gjorde det vid fullmäktigemötet och för egen del kan jag inte tydligare ha instruerat den partigrupp som tillhör mitt eget parti om att vi skulle lägga ner våra röster, precis som brukligt är.

Jag är ganska övertygad att om den här röstningen ägt rum på lördagen så hade utfallet varit annorlunda och vi hade haft ett oppositionsråd som hetat Fredrik Jönsson. Nu valde i stället Centern att pinna för att det skulle bli just han, genom att under söndagen ingå ett valtekniskt samarbete där F!, V och och Mp lovade att rösta rätt och därigenom säkra upp 10 röster för just nämnde Fredrik och där Sd då med sina 8 röster (egna) inte skulle få uppdraget. Man räknade kallt med att majoriteten inte skulle blanda sig i. Resultatet blev ett annat; Teddy Nilsson fick 13 röster mot Fredrik Jönssons...10. Tydligt i mitt sätt att se det att man inte röstat på Teddy utan röstat emot Fredrik.

Tja. Kanske har han ovänner i de egna leden, kanske inte. Men vad var och en har stoppat i urnan kommer att förbli en hemlighet så länge ingen kommer att skriva en grävande bok om "skandalen i Svalöv" som det tydligen kommit att kallas. Inte för att det lär bli en kioskvältare men ändå...

Man kan fråga sig vad som hänt om C stått mot Sd ensamma. Utan inblandning av någon övrig. Hade det också då varit en statskupp att Sd tog hem det? Jag förstår såklart att man är frustrerande efter så många år i opposition men kanske borde man rannsaka sig själv. Varför var inte majoriteten intresserad av att samarbeta trots att man saknar ett mandat i fullmäktige för att kunna få majoritet i sina frågor? Man kan såklart tycka en hel del om majoritetssamarbetet men vad man ska veta är att man inte backat för att ta upp alla frågor på bordet, någon gång. Frågor där man hittat medelvägar så att alla (eller ingen) känt sig överkörda eller att man förlorat. En enkel fråga som markköpet i Teckomatorp eller vindkraft i kommunen skulle stjälpa ett samarbete med Centern eftersom de inte verkar vara beredda att diskutera de frågor där man är för långt ifrån varandra utan i stället letar upp nya partners för att driva genom sina frågor. I min värld bygger man varken förtroende eller långsiktiga och stabila lösningar på detta sätt. Så...

Här är vi nu. Vi i majoriteten sitter plötsligt med två oppositionspartier och nästan 4 år kvar till nästa val och med ett felande fullmäktigemandat. Kanske inget drömläge precis men jag är inte orolig. Om jag vill så kan vi. Så enkelt är det. Jag måste dessutom gratulera vårt nya oppositionsråd Teddy Nilsson, oavsett vem som såg till att han blev det och önskar lycka till i nya uppdraget. Framförallt hoppas jag att han visar att 25 % av väljarnas förtroende ska förvaltas på ett bra sätt genom att bli aktiv i opposition med allt vad detta innebär. Jag måste också på något högst personligt sätt beklaga att Fredrik Jönsson inte fick chansen. Trots allt har han varit den mest synliga och närvarande politikern under valrörelsen. Det kan kanske ha blivit hans fall, vad vet jag? Jag brukar säga att jag tycker han är "en bra påg", fullt medveten om att han är äldre än mig och absolut inte i mening att förminska. Vi är ganska lika i vårt engagemang men det tar sig lite olika uttryck. Det lär ni bli medvetna om när jag nu för första gången kommer att äntra kommunfullmäktige. Tack för förtroendet!


Efterord.
Det finns ett par olika deviser som jag försöker ha i bakhuvudet som den politiker jag är. Jag gick och funderade på dessa i morse då jag länge tänkt på hur jag formats efterhand som jag blivit medveten i min roll som politiker. Jag konstaterar då att:
-  man har två öron och en mun av någon anledning. Bra att tänka på- alltid!
-  man ska inte springa på allt som rör sig. Folk slutar aldrig kasta bollar till hundar som vägrar sluta springa.
- man ska inte lova allt till alla. "Alla" kommer att höra av sig och fråga var "allt" tar vägen.
- man ska inte tro att man kan allt eller kan fixa allt. Ödmjukhet är en underskattad men uppskattad väg att nå fram till människors hjärta (väljarnas)
- man ska tro på de man har omkring sig och ge dem förtroende. Bästa vägen är att själv gå före och visa vägen.  
- var glad och tacksam. För det politiska arbetet, för förtroendet du fått och för att du har förmånen att kunna göra detta utan någon större risk för ditt liv (möjligen en och annan diskussion med upprörda väljare på ICA eller sociala medier men dessa faller under punkten 1 och möjligen 3)

Läs gärna mer här om valet till oppositionsråd:
Skånska Dagbladet 141014
Skånska Dagbladet 141016
Lokaltidningen 141016
Lokaltidningen 141017

Och här kan ni läsa David Lenanders eminenta tolkning av vad som hände denna oktoberkväll. 1 kommentar: