Facebook

söndag 28 september 2014

Vad hände där?

Jag sitter nu såhär 2 veckor efter valet och summerar alla intryck. Högt och lågt blandas och jag märker att jag är ganska kluven efter valvinsten. För visst var det väl en vinst? Eller?

Tittar vi på det rent krasst så gjorde vi ett lika bra (eller dåligt) val som förra gången. Någonstans på vägen tappade vi säkert några frågor men på det stora hela tyckte jag att vi var bra mycket tydligare än 2010. Vi hade få, enkla tydliga budskap. Ändå lyckades vi inte nå ut med dom. Jag träffade väljare som så sent på själva valdagen inte visste vad man skulle rösta på för man tyckte inte att det varit tydligt nog i valrörelsen. Vilket skrämmer mig lite då väldigt många jag träffade hade börjat känna att valet hade börjat bli lite mycket. Precis så som jag brukar känna när det har varit sommar-OS i 4 veckor och det ända jag ser på tv oavsett när jag drar igång den är 100-meterslöpare och spjutkastare.

Är det så att vi som är inne i svängen har svårt att ta in vad som kommer utifrån eller är det så att media har haussat upp det så kallade "Supervalåret" så till den milda grad att väljarna tappade sugen innan de var i mål? Själv har jag gjort lite analyser efter valet och kan konstatera att vi har en bit kvar att vandra om vi ska upp i 35 % igen. Dels måste vi slå hål på SD-bubblan och dels måste vi arbeta underifrån med att bygga förtroende. Samtidigt. Vilket kan tyckas svårt men när vi tittar bakåt så vet vi att vårt folkrörelsearbete börjar just underifrån.

När jag stå-uppar brukar jag skämtsamt säga att 95 % av svenskarna är sossar, De andra 5 vet inte om det än. Och faktum är att de väljare jag har pratat med håller med mig när jag pratar politik utifrån min grundidelogiska inställning. Man är helt med på att vi måste betala vårt gemensamma tillsammans och att det är viktigt för sammanhållningen att vi bygger ett Sverige där alla får vara med utifrån sina förutsättningar, solidariskt. Därför blir jag förvånad att vi inte har våra 35 % redan.Hur som helst hoppas jag att Stefan kommer att demontera Alliansbygget genom att få med sig ett eller flera av mittenpartierna eftersom jag anser det vara destruktivt för Sverige med 2 block. Blockpolitiken om något höjer väljarsympatierna för partierna som ligger på flankerna oavsett vilka frågor som de driver. Och vi riskerar att landa på 27%....

Nu kavlar vi upp ärmarna och kör! Det är dags att förnya folkrörelsen. Svårare än så är det inte. Och vi har dessutom 3 år och 11 månader på oss.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar