Facebook

söndag 26 januari 2014

Länge leve mångfalden!

Talet hölls under manifestationen för mångfald i Svalöv den 26/1 2014.

Hej Svalöv! Hej Skåne, Kärrtorp, Sverige, Norden, Europa och världen! Jag är glad och stolt att få stå här. Att kunna stå här och veta att jag kan. Att jag fortfarande kan stå upp för den goda sakens skull och protestera och manifestera vilket är en lyx för oss som har haft turen att födas i en demokrati. En demokrati där vi än så länge inte riskerar våra liv när vi går till vallokalerna vart fjärde år eller där vi riskerar att sprängas i luften på väg i bil till ett politiskt eller fackligt möte i engagemanget för att förbättra livet på demokratisk väg. Saker som vi tar för självklara som människor slåss för varje dag. Som man fängslas för, som man torteras för. Som man mördas för…. Runt om i vår värld varje dag…..Viljan att förändra och förbättra är en naturlag. I annat fall skulle vi fortfarande bo i grottor.


Så vad är det då som händer i vår nation där det gradvis smyger sig på ett mörker? Där krafter som påminner starkt om stöveltramp på Berlins gator under 30-talet kryper in under skinnet på oss och tassar in i vårt undermedvetna och får oss att backa i vår tro på solidaritet, jämlikhet, frihet och demokrati? Vad är det som får oss att tro att allting skulle bli så mycket bättre om allting blev som det var förut? Att stanna klockorna, backa bandet och landa i mellanmjölkens land för någon romantiserad bild av något som aldrig funnits?

De här krafterna vill få oss att tro att mångfald är farligt. Att olikhet tynger i stället för berikar. Att olikhet är vägen bakåt i stället för framåt. Då blir jag glad när jag står här och ser er- för då förstår jag att vi är många fler som tror på vägen framåt. Som förstår att det finns människor av kött och blod bakom namnet och hudfärgen. Att det finns en människa med en historia som kan berika oss andra. Som kan få oss att förstå och uppskatta vad vi har och uppskatta varandra för dem vi är- inte vad vi äger eller heter.


Vi har en bit kvar att vandra. Man tog de första stegen i Kärrtorp före jul där man stod upp för mångfalden. Där man visade att vi inte tror på den förenklade bild som de mörka krafterna målar upp och deras lösningar på samhällsproblemen. Att vi tror på möjligheten för alla att helt enkelt vara människa med allt vad detta nu innebär. Att vi tror på rätten att få se ut hur vi vill, att få vara som vi är och tänka våra egna tankar. Att få be till vilken Gud vi vill eller låta bli om man hellre vill det. Att vi tror på rätten att få ge vår kärlek till dem vi tycker om och älska dem vi håller av utan risk för hot om våld, övergrepp och annat som de bruna krafterna tror att man kan styra världen med. Eller som den vise Yoda skulle ha sagt: ”Fear, anger, hate, aggression- all are the paths to the dark side of the force."

Och om man tog de första stegen i Kärrtorp vill jag att vi fortsätter trampa stigar i våra egna liv och sprida detta budskap. Börja att ärligt se er själva i spegeln varje dag och fråga om det ni gör i era liv är tillräckligt. Enfald och fördomar bemöts bäst med kunskap så läs på. Bilda er en egen uppfattning bortom alla bönder, kockar, ensamma mammor och Paradise Hotel- stereotyper i media. Djupdyk i Metrons snuttifierade verklighetsbeskrivning, lär dig förstå din omvärld, läs en bok och gräv där du står. Ta diskussionen när du hör en kollega sprida sin förenklade och fördomsfulla världsbild på jobb eller utmana dig själv och gör något du inte gjort förut. Som att prata med någon okänd på tåget, le när du håller upp dörren för en främling eller hälsa vänligt och växla ett par ord med städerskan på jobb. Små saker i livet kommer att göra dig större och få din värld att växa och när din värld växer, då växer även alla andras värld. Och snart har vi skapat ett Kärrtorp som börjar i Ale stenar och slutar i Norra Lappland från Bohus klippor till Gotlands raukar- ett land som bygger på tron om att vi alla är lika mycket värda och alla är värda att älskas. För kärlek är fundamentalt.

Och empati, solidaritet, jämlikhet och kärlek är svaret på många av dagens samhällsproblem.

Så länge leve mångfald i kärlek!


4 kommentarer:

 1. Tack för ett fantastiskt tal. Dagen var fylld av så mycket värme. Svalöv kan och vill. Det visade vi idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Roligt att så många kom och var med. Hoppas på minst lika många på första maj :)

   Radera
 2. Charlotte Rantzer27 januari 2014 09:08

  Vilket fantastiskt bra tal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! I dessa kalla tider är det viktigt att sprida lite positiva vibbar. Lovar att vässa och höja ribban till 1:a maj och hoppas på många mötesdeltagare <3//Anders

   Radera