Facebook

söndag 29 september 2013

Tröttsam politik för ett trött folk....

När vi mätta efter att ha intagit och käkat upp allt på det digra smörgåsbordet, bekvämt lutar oss bak i skinnsoffan och tittar på medan råttorna får dela på resterna, det är då som vi inser att det gick lite för långt. När skolan inte längre håller varken löfte eller kvalité, när våra gamla lämnas åt sitt öde eller cancersjuka styrda av ett stelnat och inhumant system tvingas gå till ett arbete för att man inte har råd att vara sjuk...det är då vi ska börja fundera över vart vi är på väg....

Det är precis vad Kristian Gidlund gjorde precis innan han lämnade denna jord. Han funderade och lämnade tillbaka frågan till oss som har mandat och en reell möjlighet att göra något åt den situation som råder och vart vi är på väg. För vi har väl ändå inte tappat hoppet? Likt statsministern varnar för visioner eller tron på en framtid för våra barn. Att det inte är ödet som styr vår färd utan vi själva faktiskt kan förändra. Om vi vill. Och törs.

Håkan Juholt sa under sitt tal på Inspirationsdagarna i Svalöv att vi har tappat bort oss själva och våra visioner när vi tror att vi kan vara kompisar med alla. Det kommer alltid att vara någon som höjer ett varningens finger för vår politik- ofta de som kanske inte ekonomiskt drar några fördelar av att det är vi som styr landet. Men allting är inte ekonomi. Trygghet är för mig lika viktigt. Att veta att skolan reder ut problemet med att ungarna inte kan läsa eller att sjukförsäkringen gör att jag mjuklandar i stället för att köra huvudet i väggen om jag blir svårt sjuk. Att våra vägar håller måttet och att våra gamla får en hemtjänst värd namnet. Att vi har bostäder så att barnen kan flytta hemifrån och vi har vatten i kranen och tågen en räls att köra på som faktiskt håller måttet och att vi kan komma i tid till våra jobb. Allting är politik men allting är inte ekonomi. Däremot är allting beroende av att vår ekonomi fungerar, men det är en helt annan fråga som hör samman med...hör och häpna; vår politik. Genom att sätta detaljerna i sammanhang och se helheten så får vi också en politik som vågar och andas framtid.Så det är väl dags att vi visar att vi vågar tro på något annat och bättre än jobbskatteavdrag. Varför inte börja med en återuppbyggnad av vår välfärd? En sådan som alla kan känna trygghet i. Så att landet som Kristian Gidlund lämnar faktiskt blir bättre än det hopplösa som han beskriver i sin dystopi.

Olof Palme lär ha sagt "Samhället är människans verk, om något i samhället är fel kan vi ändra på det!" Så är det. Om vi vill så kan vi. Om ni vill är vi beredda. Beredda att ta ansvar. Beredda att våga och beredda att leda landet in i framtiden:

Vi är Socialdemokraterna; framtidspartiet!


2 kommentarer:

  1. Gissar att den vackra bilden är från vraket på västra sidan av Öland. Har också vackra bilder från detta vrak. Förresten har jag historien bakom detta vrak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilden tog Malin på norra sidan av Gotland, Fårö vill jag minnas...

      Radera