Facebook

tisdag 12 februari 2013

Min vän Jimmy!

Det finns många personer som påverkat mig och mitt sätt att tänka genom åren. Såhär när man fyller 40 är det lätt att börja fundera över vad som format en. Svärfar var givetvis en av dessa men faktum är att min gamla vapendragare och numera även ordförande för Lo Skåne är en av dessa. Om svärfar gav mig kulorna så var det Jimmy som kom med granen att hänga upp dem i. Så är det.


Att ha åsikter är inga problem. Det är när man försöker sätta dem i samband med varandra som det kan bli lite trilskande. Det här har Jimmy rått bort på. Han har en skön världsbild som han har förmedlat på ett bra sätt till mig. Tro på människor kan man kalla det kortfattat. Och visst är det så; när vi slutar tro på våra kollegor, frun, omvärlden ja vad som helst, då ger vi fritt spelrum för negativa tankar och misstänksamhet. Och när väl misstänksamheten slagit rot i ett samhälle kommer all annat skit.

A-kassan är en typisk vattendelare, högersidan kallar den bidrag, vänstersidan kallar den försäkring. Var jag står behöver jag nog inte förtydliga. Förvisso har ersättningsnivåerna inte följt löneutvecklingen under flera år oavsett majoritet men under den tid Alliansen haft makten har det förmedlats att "alltför många har fått alltför mycket för att göra alltför lite under alldeles för lång tid". Underförstått vill man säga att det har funnits slashasar som parasiterar på våra välfärdssystem.
Återupprätta A-kassan!

Problemet som nu har uppstått blir därför komplext, för samtidigt som man differentierat avgifterna till A-kassorna vilket fått många att hoppa av, så har man ändrat i regelverken så att alltför få kommer att få alltför lite i händelse av arbetslöshet. Medan varslen står som spön i backen och i stället för att dämpa fallet när arbetslösheten träffar, så väljer Anders Borg att satsa en massa miljarder på att sänka bolagsskatten... Köpkraften minskar och självkänslan försvinner och hjulen stannar av. Utbildningsplatser vid våra högskolor försvinner så vi kan inte omskola och möta behoven på arbetsmarknaden heller....
 
Troligen slipper Anders Borg ta i det direkta problemet själv då det blir kommunerna som kommer att få försörja dessa individer genom försörjningsstöd (socialbidrag). Då är det bra att det finns klarsynta människor som Jimmy Runesson som tar bladet från mun och uppmanar vår regering att göra det enda rätta:

Återupprätta A-kassorna! (länk till Jimmys debattinlägg)

3 kommentarer:

 1. Det är roligt att ta del av din personliga utveckling!!!
  Minns hur det var när du började arbeta fackligt på Kävlinge-sektionen!!

  Det var högt till tak. :-)
  //Christel
  Ps. Jag är någon annans svärmor, det är nog dax för mig att byte namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Ja...många bollar i luften, mycket kunskap och kärlek men framförallt fantastiskt mycket tålamod! Det tackar jag för....

  SvaraRadera