Facebook

måndag 15 oktober 2012

(S)pännan(d)e drama


Läste att (Sd) vill ersätta arbetarnas högtidsdag den 1:a maj med någon annan dag... Som en del av motiveringen för detta säger man att citat:
"Till skillnad från våra övriga helgdagar är den inte knuten till en tradition som har omfattats av hela folket, utan endast av en ideologisk och politisk gruppering. På grund av detta faktum har den därför också ofta haft en splittrande snarare än en enande inverkan på samhället"
Om jag inte minns helt fel har man i (Sd) nästan sedan starten sagt att facken och arbetarna har haft för mycket makt. Detta är ju då en av alla anledningar till varför man inte skulle kunna vara både förtroendevald (läs arbeta fackligt) och aktiv för (Sd) i politiken. Med tiden har man dock intagit en annan attityd och jag vill minnas att det bara är något år sedan man fattade beslut om en punkt i sitt principprogram där man säger sig stå bakom den så kallade Svenska modellen med hela fack- och arbetsgivarpaketet. Detta var en tydlig flört mot LO-medlemmarna vars sympatier och förtroende man ville vinna. Hur mycket detta var värt ser vi ju nu nu. Så...

Om 1:a maj har spelat ut sin roll återstår att se. Många tycker det är skönt med en extra ledig dag när korvarna från Valborgsmässoafton inte vill ligga kvar i magen dagen efter. En del passar på att njuta lite extra av familjen och vännerna. Och slutligen har vi då dem, som precis som jag tycker det är bra att uppmärksamma det faktum att vi trots allt fortfarande slåss för nästan samma saker idag som för 120 år sedan. 8 timmars arbetsdag, semester, schyssta löner, anställningsvillkor och sund arbetsmiljö och andra saker som vi aldrig kan ta för givet. Att belysa och högtidlighålla detta ett par timmar under en dag på året kan ju inte spela så stor roll i våra liv- vi har ju så många fler timmar och dagar att göra annat på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar