Facebook

torsdag 18 oktober 2012

Schyssta villkor!

Idag uppmärksammas Fairtrade. Denna oberoende märkning som väl troligen inte gått någon obemärkt förbi. Själv har jag en lite kluven inställning till det. Inte för att på något sätt nedvärdera själva märkningen.... jag är övertygad om att vi behöver en märkning som hjälper oss konsumenter att leta fram produkter som producerats under någorlunda bra arbetsvillkor i andra länder. Men det är just där skon klämmer... i andra länder!

För vad man kan diskutera är om man inte skjuter sig själv i foten när man låter svenska cafeér och andra få stoltsera med märkningen då man inte kan erbjuda sin egen personal det. Som exempel har vi ett av de mer berömda latte-ställena där hotel- och restaurangfacket har fått göra idel utflykter för att komma tillrätta med de många gånger usla och slavliknande villkor som personalen arbetat under, trots att man har ett avtal att arbeta efter. Visst är det bra att ha ett jobb men någorlunda drägligt och anständigt får det väl ändå vara, trots att det arbetar många ungdomar där... eller?


Fairtrade Sverige
Vad som då förvånar mig är att man säljer in själva "Fairtrade"-produkterna men inte hela konceptet vilket då skulle innebära att det hade varit schyssta villkor både på produkterna och på personalen som serverar eller säljer den. För mig är detta det mest rimliga. Att man dessutom utvecklat Fairtrade-märkning för offentliga organisationer blir då genast lite lustigt för att uttrycka sig milt. För mig skulle Fairtrade innebära att man tagit ett helhetsgrepp kring arbetsmiljön och  anställningsvillkor för sina anställda men även för de produkter som tillhandahålls för personal och kunder men nej.... så enkelt var det inte. Och det är kanske inte meningen heller, vad vet jag...

Själv gör jag så gott jag kan och om plånboken tåler det. Många gånger smakar Fairtrade eller, ekologiskt odlade produkter faktiskt lite bättre med vetskapen att man inte pumpat den full med kemikalier eller arbetarna heller för den delen. På jobb försöker jag kolla efter Schyssta Villkor när vi har besök så jag vet att personalen som arbetar på just det haket jag bokat i alla fall har ett mått av minimitrygghet. Inte för att jag misstror arbetsgivare generellt utan för att jag vet hur illa det har gått för medlemmar som hamnat i kläm på fel arbetsplatser. Och i kaffeautomaterna har vi schysst kaffe och i fruktkorgarna schyssta bananer... för det mesta.

Så gärna Fairtrade för mig men på allas villkor....  Jag hoppas man inser detta och funderar över vilken riktning man vill ta i framtiden- det handlar väldigt mycket om trovärdighet på en marknad där inne kan bli ute på mindre än ett dygn....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar