Facebook

onsdag 17 oktober 2012

Fler bragder åt svenska folket!

För mycket månad kvar i slutet på pengarna brukar det heta. Märkligt att pengarna tar slut varje månad trots att man hushåller med dem. Jag har en kompis som brukar säga att det är missvisande att kalla det för månadslön när lönen aldrig räcker en hel månad. Det var förövrigt samme man som sade till en personalsekreterare att om inte 11 timmars dygnsvila räckte så fick hon väl gå hem och lägga sig, som svar på en gäspning vid förhandlingsbordet.

Och visst ligger det ett stort korn av sanning i det förstnämnda. De sista dagarna innan barnbidraget kommer är det så att man suger på inredningen ibland. Man letar lite mynt av högre valör på gömställena och köper mjölk och de billigaste flingorna man kan hitta så att det åtminstone kan finnas ett uns av anständig frukost till barnen. Om man nu inte valt att köpa det billigaste pålägget i stället då pengarna sällan räcker till både och. I alla fall inte efter den 17:e.

Jag är ändå lyckligt lottad. I vår familj finns det för det mesta reservpengar (som man inte vill röra) men det finns många som inte har ens det. Som verkligen vänder och vrider ut och in på sig själv för att det ska bli middag i hushållet när alla räkningar är betalda. Som tvingas säga nej till barnen när de vill idrotta eller utföra någon idrotts- och fritidsaktivitet då det verkligen inte finns pengar.  Plötsligt har det blivit en klassfråga om man ska ha råd att spela fotboll. Denna enkla sport. Som till naturen egentligen kräver en enkel basutrustning på ett par hundralappar men som snabbt skenar iväg när det blir svårt att säga nej med risk för att ens barn ska betraktas som förlorare. En del föreningar har så höga avgifter att man helt enkelt inte har råd att låta barnen börja alls vilket visserligen också gör att man sparar pengar genom att man slipper köpa utrustning...MEN.... 

En del av vårt rika föreningsliv i vår by Teckomatorp- i nutid!

Konsekvenserna med detta kan komma att bli stora. Inte nog med att många barn riskerar social utslagning i unga år genom att inte delta utan även den fysiska hälsan blir lidande då man inte hittar naturliga kontaktytor  med olika idrotter som kan stimulera till eget motionsutövande i vuxen ålder. Vad som är än värre måste vara att barnen missar de olika momenten med respekt, laganda, samhörighet  och föreningsliv som man får genom att utöva lagidrott och aldrig kan ersättas. Jag hoppas innerligt att man ser allvarligt på detta från regeringens håll. Det är en komplex fråga som inte bara löses genom att höja barnbidragen. Om vi inte ska ha en fett- och ohälso- tsunami om ett tiotal år krävs det krafttag med att öka gymnastiklektionerna till antalet, återinföra full moms på snabbmatsrestauranger och höja moms på läsk, godis och snacks och istället kanske sänka den samma på frukt och grönsaker. Dock tror jag framförallt att man måste stimulera svensk idrott så att föreningarna inte ska behöva ha så dyra avgifter att den del måste välja att avstå.

Så... om vi vill ha fler bragder likt den mot Tyskland i framtiden är det bara att agera! In i kaklet mina vänner- stoppa barnfattigdomen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar