Facebook

söndag 23 september 2012

Högre löner lönar sig!

I veckan lade vår finansminister fram sin budgetproposition. Man kan säkert säga mycket om denna men jag väljer att låta bli. Däremot kommer jag med en syrlig kommentar om jobb-skatteavdraget- det suger. Halleluja vad vi har fått pengar pengar över men till vilket pris? Från offentlig sektor har vi tagit en massa pengar som vi skulle kunna haft till att exempelvis höja lärarlönerna. I stället har vi fått en situation som på sikt hotar helt vårt samhällsbygge. Dålig löneutveckling i läraryrket ger lägre efterfrågan på lärarutbildningarna vilket leder till lägre antagningskrav på lärarstudenterna som söker in vilket i slutändan genererar i elever som inte förmår att återgälda till samhället vad samhället gett. Enkel matematik som jag ser det.

Med jobb-skatteavdragen är det lätt att luras tro att man egentligen har mer i lön än vad man har i realiteten. Detta skulle kunna vara ett incitament för en lägre ställd nivå på de centrala löneanspråken. Därför blir jag glad när nu både sjuksköterskor och lärare har förstått att det är dags att ta tag i situationen och faktiskt begära vad man borde ha. Om jag jämför (SCB) exempelvis en förskollärares utbildning med likvärdiga utbildningar i längd kan det skilja upp till tiotusen i månaden- och detta för att ha det pedagogiska ansvaret och se till att andra kan gå till sina arbeten och bidra vill samhällets gemensamma. Känns detta rätt? 

För mig är detta en fråga om traditionella mans- och kvinnoyrken. Tyvärr. Sjuksköterskor, förskollärare, undersköterskor med flera som håller hjulen rullande i offentlig sektor har av tradition blivit betraktade som någon slags Florence Nightingales som inte går till jobb för att se till att familjen har tak över huvudet och mat på bordet. Dem har såklart gått dit för att det är ett kall och därför ska lönen vittna om det samma.... 

Kunskap och arbete bygger Sverige- självklart!

There is only one way.... högre löner lönar sig! Jag betalar gärna mer i skatt om mina barn och andras ungar får en bra utbildning... och vi tillsammans kan upprätthålla den svenska välfärden. Stötta lärare och andra samhällsbärare och ställ dig bakom deras krav. Om inget annat så för kommande generationers skull. Så till de både lärarfacken och deras medlemmar säger jag HÅLL IHOP och KÖR HÅRT! Men se till att alla era yrkeskategorier får en ordentlig del av kakan!

2 kommentarer:

  1. Får du snacka med Leif Pagrotsky som vill behålla jobbskatteavdraget då :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får väl acceptera att vi ser lite olika på det där... ;0)

      Radera