Facebook

onsdag 4 april 2012

Smarta studier!

"Det man har lärt det kan ingen ta ifrån en" brukade en av damerna säga på mitt första jobb i hemtjänsten. Ödets nyck då att hon var dement och med näppe klarade sig själv. Dock lite ironiskt då detta var en av de teser som uppenbart etsat sig fast så pass att den fortfarande gick på "repeat". Det tyder på att hon ändå hade lite rätt, trots sitt hälsotillstånd för övrigt.

För mig är det självklart att inte lärandet slutar för att man går ut gymnasiet. Idag slutar det knappast heller efter avslutade högskolestudier. Lärandet är en ständigt pågående process och det aldrig för sent att börja, oavsett vad man tar sig för att läsa och lära. Själv går jag efter devisen "den dagen jag inget lärt- då har en del av mig dött".

Som studieorganisatör på sektionen fick jag ofta försöka motivera medlemmar och kollegor varför det är så viktigt med studier när jag var på arbetsplatsbesök. Jag mötte många äldre än mig som fortfarande mindes studierna från deras egen tid i den gamla "Katederskolan". De kunde fortfarande komma ihåg hur duktiga lärarna var på att förnedra dem som hade svårt med alla bokstäver som skulle sättas ihop och bilda ord och meningar. De mindes ofta hur det kunde vara att bli sist vald på gymnstiklektionerna eller när man skrattade åt dem för det dåliga uttalet på engelskan... Men det fanns undantag och de lärare som bemötte sina elever med respekt, tålamod och engagemang var ofta de som fortfarande satt kvar i minnet.


Många klassresor börjar just i klassrummen ute i vårt avlånga land. Kunskap är makt, makt att förändra inte bara sitt eget arbetsliv och livet i stort utan faktiskt makten att också ta kontrollen över sitt liv och börja arbeta för att saker och ting ska bli bättre.


Vilken tur att tiderna har förändrats. Elever som numera validerar och utbildar sig som vuxna har återfått makten över sina studier. Många av dem jag träffade på arbetsplatsbesöken hade fått tillbaka den här glimten som man kan se i en sjuårings ögon när de berättar om hur det är i skolan. Den här glimten ska vi sprida till fler. Det är med kunskap vi ska bygga Sverige, hela vägen från barnens förskolor till universitet och forskning. Kunskap och arbete ska bygga Sverige!

Vi ses väl på första maj?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar