Facebook

torsdag 22 mars 2012

Kom och hjälp mig och dö!

Dagens mest bisarra utspel gjorde en drygt 28-årig partiledare, som tjänar nästan lika mycket lön i månaden (drygt 150.000) som en deltidsarbetande undersköterska skrapar ihop under ett år och hon har dessutom mage att gapa om att arbetande människor generellt borde ha mindre lön när man kommer ut i arbetslivet. På något sätt är jag tacksam att jag inte har löständer för jag är rädd att dem hade trillat ut imorse när jag läste nyheten om Centerns nya påfund.... Jag har ofta hävdat att många politiker är verklighetsfrånvända men det här tar priset- "fett mycket" !


Någonstans i mig vaknar den lille cynikern. För snart 3 år sedan gick jag en utbildning i fackligt ledarskap och vi skulle under en av övningarna måla upp ett tänkbart framtidsscenario. Mitt såg ut ungefär såhär:
 • Centern behöver profilera sig inom Alliansen i skuggan av Moderaterna
 • Centern driver på stenhårt för att göra strejker olagliga
 • Övriga partier hakar på när man ser att organisationsgraden sjunker till följd av att man har höjt A-kasseavgifterna ytterliggare.
 • Nya Instegsjobb inrättas som inte behöver vara förhandlade med några fackliga organisationer
 • Ingångslönerna lagstadgas och rätten att organisera sig begränsas.
Jag tror bilden talar för sig själv. Okänt ursprung.

Tja... inte för att det var den mest positiva framtid jag utmålade, men lite såhär mitt uppe i det som vi då kallade framtid så börjar man fundera på om man inte borde byta karriär och bli siare.... För vad har nu hänt? Jo sedan 2007 har:
 • Organisationsgraden sänkts väsentligt, framförallt bland de som skulle behöva vara organiserade men inte har råd längre (deltidsarbetande, ensamstående med barn- ofta kvinnor)
 • EU börjat titta på strejkrätten. Om det realiseras kan det bli tal om att domstolar ska pröva rätten att strejka inanna man trycker på "startknappen".
 • Fas 3 jobb blivit en realitet. "Dagis för vuxna" där man kan dra många paralleller till modernt slaveri.
 • Både Centern och Folkpartiet lagt sig i avtalsrörelsen och börjat trycka på för att sänka ingångslönerna, där Fp kör med ungdomsavtal medan Centern vill ta allihop på arbetsmarknaden.
Ett inte alltför ovanligt brev till de fackliga organisationerna idag.

Så vad vill jag då ha sagt med detta? Jo att det här är den mest utstuderade attacken på svensk fackföreningsrörelse och om den lyckas, ja då kommer maktbalansen att förskjutas till arbetsgivarnas och aktieägarnas fördel. Jag menar inte att vi ska ha skyhöga ingångslöner men det måste vara löner som attraherar och lönar sig och som ligger med rimlig marginal till de som redan finns i verksamheten. När jag själv har varit och informerat på gymnasieskolor kring mitt jobb som undersköterska och mitt fackliga engagemang har en av de första frågorna ganska uteslutande handlat just om ingångslönen, om vi nu bortser från frågorna om hur det var att vara man i fel bransch som byter blöjor på äldre människor.

Med en köpstark grupp människor som kommer ut i arbetslivet kommer vi att hålla hjulen i rullning. Med 75% av lägstalönerna blir det tvärstopp. Ingen kan inbilla mig att man ska kunna köra runt ett hushåll på knappt 9000 kronor i månaden efter skatt. I Teckomatorp där jag bor kostar det för en etta nästan 4500 kronor per månad. Lägg därtill bil för att kunna ta sig till och från jobb i värsta fall+ bensin och service, försäkringar, mat, kläder och andra utgifter så har det snabbt sprungit förbi den där ungdomslönen. Som tur är har inte det största Högerallianspartiet ryckts med i euforin där (c) och (fp) nästan slåss om vilka sätt som är bäst för att dumpa lönerna. För det är trots allt där vi landar.

Sverige behöver inte en större lönespridning, vi behöver minskade klyftor. Vi behöver inte heller sänkta skatter när vår pedagogiska personal går på knäna i både förskolor och skolor. Stärk skolorna med mer personal och täta till inkomstklyftorna genom att fördela rätt och efter behov så ska ni se att många av våra samhällsproblem med bland annat ungdomsarbetslöshet, kommer att lösa sig av sig själv då de som ska arbeta är rätt utbildade, rätt till antalet och rätt hungriga på att bidra till att göra Sverige till ett lite bättre samhälle att leva i. Utan att för den sakens skulle behöva göra avkall på en schysst ingånglön som attraherar, goda anställningsförhållanden och en sund arbetsmiljö eller en riktigt bra och lärorik entré till vuxenvärlden.

Så helt ärligt....politiker ska inte stoppa näsan i avtalsrörelsen! Framförallt inte när man nästan tjänar mer i månaden än vad en deltidsarbetande hotelstäderska gör under ett år....

3 kommentarer:

 1. Mycket bra, verkar som vi båda blivit upprörda över hennes utspel, kolla vad jag skrev..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir allt till att länka från min lilla värld på "Fejjan" //Anders

   Radera
 2. Lövet måste vara tom i huvet! Det är inte ovanligt när det gäller högerpolitiker. Vet de inte var de kommer från? - stjäler vår historia - vet de vad de gör? - utarmar stora delar av människobeståndet samtidigt som de har roffat och roffar åt sig själva höga löner och förmåner eller - fattar de sönderfallet? - förmodligen inte - ett stort herkulesplan att stoppa dem i till en öde ö hade varit det bästa för mänskligheten! Anci

  SvaraRadera