Facebook

måndag 13 februari 2012

Snart är det dags att sätta sig i finsoffan!

Förra veckans snackis var ju såklart utspelet från Reinfeldt. För egen del tyckte jag att det var en skymf mot alla de som har ett fysiskt hårt arbete att över huvud taget tro att man ska klara av att arbeta längre än 65. Å andra sidan finns det säkert en del som går på högskola tills dem är 25 så dem klarar kanske att jobba sina dryga 45 år därefter.... Måhända att det finns goda intentioner med att man ska göra något annat när kroppen börjar säga ifrån men det är tyvärr snarare regel än undantag att agnarna sållas från vetet och folk köps ut från sina tjänster när krafterna tryter med åldern och för de som arbetar fackligt är det juridiskt nästan omöjligt att vinna hem dessa frågor åt medlemmarna som köps ut på grund av "arbetsbrist"....
 För mig blir det uppenbart att Fredrik är i avsaknad av verklighetsförankring om han tror att det är så quick-fixed som hela hans tänk ger sken av. Konstaterar att flera med mig också blev förbannade över att vi ska arbeta längre. Som om vi inte arbetar tillräckligt? Med hjälp av morötter ska vi lockas att stanna ännu lite till i stället för att ge plats åt de unga. Kanske är det hela ett taktiskt rävspel där Fredrik om någon vecka kan ta tillbaka vad han sagt och sänka åldern till 69 år och på det viset kunna stoltsera med att han lyssnat och tagit till sig kritiken och återvinna folkets förtroende i frågan.... Många epitet, både positiva och negativa kan tillskrivas honom men "dum" är inte ett av dem.

Bilden kommer från Per Karlsson alias PerPula (textlänk!)

Hur som helst blev hela diskussionen tillspetsad när Blondinbella plötsligt blandade sig i leken och med näsan i vädret stoltserar med att hon ska" Jobba tills hon dör" och orerar över att man ska vara "ett med sitt arbete" och att man ska ett "arbete som blir ens livsstil". Förmodar att hon missat alla de rapporter om att arbetande människor idag har svårt att definiera vad som är arbete och vad som är fritid och att denna definitionsförvirring troligtvis kommer att skapa sjukdomar på sikt eftersom man inte vet vad som är av eller på. Att trycka på "stäng-av-knappen" blir allt svårare för oss genom androider och Iphones och de sociala nätverken medverkar till att sudda ut gränserna för vad som är jobb och vad som inte är det.

Har också sett att alkoholkonsumtionen tenderar att öka om man lever genom sitt jobb.  Kanske för att dämpa stressen eller hantera begreppsförvirringen, vad vet jag? 100-procentig lojalitet gentemot sin arbetsgivare och underförstådda krav på obetald övertid kan säkert också bidra till psykisk press och sjukdom. Jag är dock inte förvånad att utspelet kommer från en tjej som tror att jobbet ska vara en livsstil eller att världen blir så mycket bättre om vi blir våra egna små entreprenörer. Någon måste plöja marken, få skit under naglarna och flytta skåpen så att vi får plats med finsoffan. Och i den soffan tänker jag själv sätta mig när jag har fyllt dagarna med liv som 65-åring och med 45 år i yrkeslivet. Då kan det så kallade Nya Arbetarpartiet tycka vad dem vill, så det så!

2 kommentarer:

  1. Anomym; Anncristin Svensson.
    Delar din uppfattning Anders! Det syns redan på denne man, den långe blå, hans tid i regeringen är på nedräkning. Han synes inte alls förstå vad som sker i det verkliga livet. Många politiker saknar insikter om tunga, stressiga, smutsiga och otrygga arbetssituationer o -uppgifter, som många i dag trots allt har! Det räcker några av de slumrande o sovande borgarna upptäcker vad som har skett, så är Alliansens tid förbi. Flera säger dock, så kommer sossarna tillbaka, försöker rätta till det som gått har fel, så förlorar vi valet igen! Denna gång måste en genomgripande förändring ske om vi ska lyckas skapa ett partiprogram, som bygger på frihet, rättvisa, solidaritet o jämlikhet - tänk bara vilka förändringar som måste ske för att nå en solidarisk lönepolitik, full sysselsättning och generell välfärd - tror du det kommer att hända eller har vi tappat något på vägen till .......? Njut i soffan! Anci

    SvaraRadera
  2. Det finns väl dessutom möjlighet till att jobba längre om man vill väl, eller hur? Därav ter sig en pensionsåldershöjning kanske onödig..

    SvaraRadera