Facebook

onsdag 8 februari 2012

Finurliga Fredriks Fantastiska Framtids-Fantasi!

Jag tror att gårdagens "snackis" var diskussionen huruvida vi borde börja tänka på att samla ihop lite kottar inför våra blivande pensioner. Med tanke på att jag själv har sådär 25 år dit känns det ganska avlägset, men tiden går fort har jag märkt och därför känns den här diskussionen plötsligt angelägen.
Så....hur var det nu han sa igen?

Tja, till att börja med har han rätt. Vi måste börja diskutera hur vårt pensionssystem fungerar och borde fungera. Om detta har vi inom (s) skrikit oss hesa för ett tag nu så det är väl trevligt att frågan i alla fall kommer upp till diskussion. Vi har idag ett system som till viss del bygger på att man själv ska placera sina pengar. Kanske inte dem största summorna här i världen, men fullt tillräckligt för att avgöra dels vilken ålder du kommer att kunna stämpla ut men även vilken kvalité som pensionen kommer ges. Tyvärr har det nu också blivit en klassfråga i mitt sätt att se det. Hur många vanliga knegare har någon som helst aning om var man ska förvalta sina pengar och hur man bär sig åt att byta ut och följa kurserna på de fonder man har valt? Tja.... trots att intresset säkert finns är jag ganska säker på att majoriteten inom LO-kollektivet chansar hejvilt i sina val. Nu måste man ta tag iden här frågan och försöka få till en tvärpolitisk lösning för allas bästa.

I inledningen av den här artikeln ställer reportern frågan om vad en sköterska ska göra om den redan vid 60 känner att orken börja tryta. Det är väl ungefär då som det klickar till och han svarar:

 Jag tror att man måste gå till var och en och ställa frågan. Man kanske har helt andra intressen, man kan kanske får mer administrativa uppgifter, man kan kanske stödja andra." .

Okej, vi ska nu leka "Finn tre fel":
Antagande: Om jag som 63-årig undersköterska ska arbeta längre på boendet kan jag KANSKE få lite administrativa uppgifter den sista tiden eller byta karriär. Var fanns felen i texten?

Fel nummer:
1: En undersköterska blir sällan äldre än 60 år på ett särskilt boende såtillvida han/hon inte bor där själv.
2. Hur ska man kunna byta karriär om man har skurit ner på Komvuxplatserna och dessutom sett till att många vårdutbildade saknar både gymnasiekompetens och ännu mindre har någon högskolebehörighet?
3. Hur ska jag kunna arbeta adminstrativt när det inte finns några sådana arbeten och regeringen dessutom har sett till att det för arbetsgivaren både är juridiskt och ekonomiskt mer fördelaktigt att göra sig av med mig....? 


Jag tror också att vi behöver tänka om när det gäller pensionerna. Slopa ett jobbskatteavdrag och sätt undan pengarna. Satsa på arbetsmiljöforskning så att fler orka jobba längre utan att slita ut sig. Skola in ungdomarna i våra yrken så att vi kan fasa ut de äldre på ett värdigt och kvalitetsmässigt bra sätt. Satsa på att stimulera mer i offentlig sektor med friskvård och annat som bidrar till sundare livsstilar.

Jag tror att Fredrik har missat att slå på hörapparaten när han pratade med alla dem här "verklighetens" undersköterskor och vårdbiträden under sina många arbetsplatsbesök inför valet. Som gammal undersköterska själv med många år i branschen kan jag intyga att knappast jag som kille skulle hålla till jag är 65 och ännu mindre 75 trots att jag inte ens jobbar kvar. Hur ska då mina kvinnliga kollegor fixa det som ofta måste skrika sig hesa innan de får in hjälpmedel och handikappanpassning hos sina vårdtagare? Som arbetar när ingen annan vill på tider som alla andra är lediga, med en deltid i sitt anställningskontrakt men med vårdtagarscheman för en heltid och som skulle få vilken tidsstudieman att gråta. Dessutom tar dem ofta hand om sina familjer där hemma på obetald arbetstid.

Finurliga Fredriks fantastiska fantasi-framtid blev igår till ett hån mot alla dessa vardagshjältar. Det kvittar hur mycket du än mutar dem med jobskatteavdrag, jag tror dem alla har förstått vad du är för en Fräckis, Fredrik!
Bilden kommer från Per Karlsson alias PerPula (textlänk)

Så återstår för mig att fundera på vad jag själv ska göra när jag har åldern inne. Man skulle kanske göra comeback på boendet. Då skulle man kunna betala hyran och omvårdnaden "in natura", för någon pension lär man ju inte ha och  kollektivavtal lär det väl knappast finnas kvar om man får härja vidare på detta viset!

Vi hörs och störs vänner! //Anders

2 kommentarer:

 1. Frågan är då varför många av dessa drabbade grupper röstat fram honom..

  Ang. Fel nr 2, vad jag hört så är Moderaterna inte emot omskolningsmöjligheterna via Komvux, däremot sätter sig FP och C emot detta, föga överraskande.. Det lär ju hur som helst inte blir fler anslag om platser till Komvux med sittande regering.

  En fråga: Vissa hävdar ju att S varit med och format denna politik vi idag ser (bl a detta med hårdare krav mot "bidragsfuskarna"). Hur ser du på det?

  Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är förkastligt med ett pensionssystem som bygger på spekulation och börsens presumtiva ständiga uppgång. Vet egentligen hur man skulle kunna fixa det men här lösningen är inte bra för alla....//Anders

   Radera