Facebook

tisdag 10 januari 2012

Vi pratar verb mina vänner- V E R B!

När jag jobbade som dj i slutet på 80-och i början på 90-talet hade jag nöjet att spela "heta vax" med några av den tidens pionjärer inom den genre som kom att benämnas "svensk rap". För enkelhetens skull valde dem att kalla sig Just D. Kort och koncist och utan kruseduller. Dem släppte en massa låtar varav några blev kända och några inte.
För mig i egenskap av dj var det "Fortfarande hos J Lindström" som var favoritlåten. Detta på grund av att det var sista spåret på sida 1 på skivan. Detta hände sig när skivorna låg på FN´s lista över utrotningsotade arter och det som kallades just skiva, platta, vax eller något liknande skulle så småningom mer eller mindre försvinna. Tja...om vi nu bortser från de dj´s som envisades med att spela den här typen på rave-partyn och liknande. Jag råkade vara en av dem...Hur som helst hade den till skillnad från cd´n 2 sidor att spela...

I alla fall. Låten om just Lindström var lite speciell då den hade lagts så att nålen hoppade tillbaka och således kunde man säga att de sista 4 sekunderna var satt på "repeat". Detta gjorde ju det tämligen enkelt om jag skulle råka ha glömt sätta igång nästa låt då den konstant upprepade "da ti da taramtarum" om och om igen. Lite som de senaste årens politik då. Passande nog var en av Just D´s medlemmar, Wille Craaford (+Mange Schmidt och Sofia Talvik; reds. anmärkning) med i det blå tåget inför de senaste 2 valen och hjälpte till att dra tåget som skulle leda de Nya Moderaterna till regeringsmakten. Samma sak matades vi med; "Vi är det Nya arbetarpartiet" eller att "Socialdemokraterna driver en bidragslinje". Man pratade bidragsfuskare, utanförskap, arbetslinje  och jobbskatteavdrag.  Om och om igen.

Om man spottar på en sten tillräckligt länge blir den blöt.

Så även i Sverige. Men den blev kall också. För det som har hänt de senaste åren handlar om en stor lek med ord. Men följderna leker man inte med.  Här nedan följer en kort presentation av de ord som man använde och vilken ny innebörd de fick:

Bidragsfuskare; ett direkt utpekande av de grupper som "ALLA" känner till. De som "vabbar", de som är hemlösa, de som inte arbetar, de som är sjukskrivna, ja listan kan göras hur lång som helst. I själva verket var detta en lek med siffror då exempelvis de fuskande sjukskrivna utgjorde 0,04 procent och det omfattande vab-fusket var 0!

Utanförskap; detta värdeladdade ord som kan få vem helst att frysa om fötterna. Inför valet 2006 användes det flitigt för att lysa upp de som befann sig utanför arbetslinjen och då därmed pekades ut som tärande på våra gemensamma resurser. Gav så småningom incitament att dra igång Fas 3 vilket är en omskrivning för modernt slaveri. Ordet lyste med sin frånvaro vid valet 2010 men är inte desto mindre aktuellt då begreppet har ökat i omfång än inför föregående val. Alltfler befinner sig alltså på fel sida om den så kallade:

Arbetslinjen; ett ganska vagt men talande ord för ett parti som inte ser sammanhangen. Hela den svenska modellen bygger på ett samspel mellan olika parter där lag och avtal är upprättade för att upprätthålla någon form av ordning samt lugn och ro. Det första regeringen gjorde 2006 var att införa "förenklingar" i det som inte Svensson inte skulle märka av när det gäller arbetslivet. AVA är en utmärkt sådan och innebär Allmän Visstids Anställning. Med denna typ av anställning kan arbetsgivaren trixa runt med anställda i upp till 4 år utan att man behöver erbjuda ett "fast jobb". Man behöver dessutom inte ange några skäl om man väljer att inte bereda fortsättning i den här anställningsformen. Förenklingsarbete har även semesterlagen genomgått och pågår i skrivande stund med bland annat Studieledighetslagen. Försämrad A-kassa och regler kring sjukskrivning ingår också i arbetslinjen, se gärna "Arbetarparti".

Jobbskatteavdrag; genom att ge oss sötebröd skulle vi bli mer produktiva. Detta har uppenbarligen fungerat då moderaterna lyckades vinna 2 val på rad. Genomsnittsfamiljen har fått lite mer kvar i plånboken men priset på detta har varit bland annat en dyrare trafikförsäkring, höjd A-kasseavgift om man arbetar i ett arbete där man riskerar arbetslöshet, färre händer i vård och omsorg och färre som undervisar våra barn i skolorna, kort sagt en nedmontering av vår gemensamma välfärd. Detta för att nämna något. Avdraget drar också en rakbladsvass kniv genom samhället för att visa vem som är bärande och vem som är tärande. Således kan man alltså definiera våra pensionärer som tärande då de inte omfattas av detta. Säkert utan ont uppsåt uppstod då även ett "vi" och "dem" vilket ledde till att Sverigedemokraterna fick en plats i riksdagen vid valet 2010 då det blivit legitimt att peka ut folk till höger och vänster. Jobbskatteavdraget skapar en illusion av att vi blivit lite rikare vilket får oss i de stora arbetarkollektiven att hålla igen på lönekraven. I samma soppa häller du lite FAS 3, nystartsjobb, försämrad A-kassa, ungdomsgarantier och låter RUT koka ihop den och vips.... låglönesektorn är skapad!

Arbetarparti; det enda felstavade ordet i den nya vokabulären. Ett "r" har smugit sig in bakom ordet "arbeta" vilket då innebär att man egentligen är ute efter själva verbdefenitionen av det samma. Att arbeta ska man i Reinfeldts Sverige göra då man annars inte är produktiv. Genom att snyggt montera ner våra gemensamma skyddsnät medan Svensson sover kommer man i händelse av ett utanförskap bli varse hur kallt det har blivit för de som icke är produktiva. Man har med detta avskaffat sjukdom då man numera måste bli fattig för att bli frisk....

Så...om den här Lindström ska rapa (inte rappa) vidare vid nästa val är då frågan. Om Wille C med rötterna i den röda myllan och om även alla andra då har sett och blivit varse vart den här politiken leder eftersom vår kära regering uppenbarligen inte gör det. Eller så gör man, vilket i så fall gör mig riktigt mörkrädd...

Lika rädd som den här annonsen.... som jag fann häromdagen på bästa webplats hos en kvällstidning som börjar på A.....

En röst på Alliansen är en röst på Moderaterna....

2 kommentarer:

  1. Gott att läsa det du skriver med motiveringen; din insikt om hur dj-vliga dessa borgarbrackor är, som med medias hjälp, rikliga partibidrag o sina väljare bland det Reinfeldtska "sovande folket", kan få medmänniskor att tycka det är ok att rösta så det mer eller mindre går att förgöra dem som är sjuka, arbetslösa, av olika anledningar är funktionshindrade o pensionerade i tron det aldrig skulle kunna hända dem själv! Anncristin Svensson

    SvaraRadera
  2. Ord och inga visor Anki! //Anders

    SvaraRadera