Facebook

söndag 22 januari 2012

Håll modet uppe mina vänner- vi kommer tillbaka!

Sitter och lyssnar på Wiehe och funderar på Håkans avgång som präglat hela min helg. Det är svårt sätta ord på känslorna och man kan tycka vad man vill om hans förehavanden. Trots det gav han mig och många i vår rörelse våra drömmar och visioner tillbaka. Han talade så att vi förstod och så att vi kunde känna igen oss. Hur mycket vissa i vårt parti än förnekar det så kände vi oss hemma i de drömmar om ett solidariskt samhälle som bygger på en social demokrati.
Han gav oss aforismer om pingviner och paraplyer och mycket sällan har jag känt en sådan stolthet att vara socialdemokrat. Med hans avgång dog en bit av mig..... Den pina han utsattes för av media och allt det han gick igenom fick mig att känna samma avsky som Mel Gibsons film om Jesu Kristi sista dagar. Inte för att jag på något sätt vill upphöja honom till någon Messias men han kunde blivit vår frälsare i partiet för det sätt han förde fram vår politik.

Återigen landar vi i ett slags vakuum. När Mona avgick kunde vi inte diskutera politik för ingen visste vilken väg vi skulle ta. När Håkan tog vid hade vi en politik men då blev det plötsligt fokus på hans person som fick oss på avvägar i samtalen med väljarna som hellre pratade om fastighetsaffärer och hans sambos ekonomi. Nu är vi tillbaka på ruta ett. Kanske vi ska göra tvärtom nu? Mobilisera oss själva och ta med oss LO och se till att diskutera den svenska modelllen med alla nya och gamla medlemmar på dagslånga utbildningar så att man förstår var man kommer ifrån så att man då även förstår vart vi är på väg.. och att man aldrig kan ta någonting för givet....

Nu återstår en tung och mödosam väg tillbaka. Vi ska inte bara ena och samla oss. Vi ska dessutom ta fram en ledare som klarar av det nålsöga som sållar bort de olämpliga. Eventuella kandidater måste tas fram i en öppen process och det är såklart önskvärt om man inte har några lik i sin garderob. Kanske är man även lite bundis med rätt personer i media, om inget annat får man inte frastå som alldeles för folklig tydligen och man måste passa in i den statsmannamall som uppenbarligen finns. Eller?!

Hur som helst behöver vi en ledare som likt Håkan vågar visa vägen och prata som folket om en social demokrati.  Den drömmen är lika aktuell nu som när våra första agitatorer stod på sina mjölkbackar och talade för folket. Det är samma kamp vi måste föra om än förpackningen ser annorlunda ut. Sverige behöver ett starkt parti för arbetande levande människor och allt det som kan hända med oss under livets alla skeenden. Sverige behöver en stark opposition med ett starkt socialdemokratiskt parti som vågar vara tro på sig själv och sin förmåga att förmedla sina frihetsvisioner om att leverera ett solidariskt och hållbart grönt samhälle för oss och kommande generationer på en sann rättvis och socialistisk värdegrund....

Håll modet uppe mina vänner//Anders

3 kommentarer:

 1. Värdegrundsutbilning till partistyrelsen och till alla jornalister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja...det är väl en bra början:) //Anders

   Radera
 2. Sidvisningarna klättrar uppåt ser jag, gött man!

  SvaraRadera