Facebook

söndag 8 januari 2012

Babianröv var det ja!

Då var julen över för den här gången. Tiden går fort när man har kul och så gjorde den även i år. Med tanke på det lugna tempo som hölls under själva julen var det ganska befriande att inget annat heller varit inplanerat under helgerna som passerat. Man växer liksom in i tempot på något vis. Medan resten av familjen varit upptagna med att syssla med sina julklappar har jag roat mig med följande:

 1. Så lite som möjligt.
 2. Ätit.
 3. Kollat andra bloggar.
 4. Fixat tv med tillbehör åt svärmor.
 5. Försökt läsa boken jag aldrig blir klar med.
Nu var det framförallt punkten 3 som jag tänkte ta upp här. Det började redan på juldagens morgon då jag, precis som säkert många andra satt och förbannade min oförmåga att sova länge. Jag hade i och för sig lovat mina grabbar att vi skulle göra ett besök på ett utav de få helgöppna mellandagsrea-ställena för att införskaffa lite tv-spel men i väntan på att dessa skulle behaga gå upp satt jag och bläddrade förstrött på Bloggportalen för att hämta lite kunskap och kanske inspiration om detta för mig ganska nya ämne. Det skulle visa sig bli en lite smärre chock och för den som liksom jag är helt oinsatt i ämnet ska jag nu försöka mig på att någorlunda rättvist ge en liten kort introduktion i ämnet.

En blogg är en sida, företrädesvis på webben och i skriftform som det periodiskt publiceras nya texter eller material som kallas inlägg. Enligt Wikipedia står det såhär att läsa om detta:
 "Varje inlägg behandlar ett visst ämne, och en blogg kan bestå av flera bloggare som samarbetar. Vissa bloggar kan handla om flera olika ämnen, medan andra är fokuserade till ett visst ämne som bevakas ur olika aspekter. Utseendet på bloggar varierar stort från enkla punktlistor med länkar till artikelreferat med kommentarer från skribenten. Gemensamt är att varje inlägg brukar ha en datumangivelse med det senaste inlägget högst upp. Ofta har inläggen någon sorts nyhetskaraktär. Bloggens besökare kan vanligtvis lämna kommentarer kopplade till varje inlägg, vilka då visas under inlägget"
Annat matnyttigt om bloggar är att Barack Obamas seger i förra presidentvalet berodde på hans förmåga att göra rätt i den elektroniska världen och att bloggen handlar om att exponera sin vara oavsett om varan är en själv och ens dagbok det handlar om eller ifall det är en produkt som ett företag vill lansera eller kanske rentav en livsstil. Det första som slår mig både när jag kollar topp tio på Bloggportalens proffs- och amatörsidor är att det företrädesvis kvinnor, unga sådana som dominerar den här världen. Det är ju bra tycker jag ända tills jag börjar kolla dem lite noggrannare. Vad är det som har hänt i vårt avlånga land egentligen?

När man öppnar någon av de svenska så kallade Proffssidorna får jag upp en superstylad ung tjej på ett snyggt tillrättalagt kort som hälsar mig välkommen och runt om på hela sidan simmar det en massa och då menar jag sjukt mycket reklamannonser för alltifrån bantningsmedel till webläsare. Inte nog med att sidan är full av annonser för texten är lika full med smygreklam insprängd i den annars ganska torftiga texten. Såhär kan det låta (lätt överdrivet formulerad text obs!):

"Idag var jag o fick manikyr på Peddos naglar. Hon var sjuuuukt bra och jag fick med mig ett nytt sample av det nya glosset "Flash-nails" som var såååå coolt och kommer sitta perfa när Dompan på Sture dränker mig ikväll." Varav en stor bild på den lilla flaskan med nagellacket fälls in under texten... Jag kommer osökt att tänka på när Percy Nilegård i Nilecity exponerar reklam i sin lilla radiokanal för företag som är inte ont anande och han ringer upp dem i efterhand och kräver dem på pengar.

Vi får på dessa hemsidor en kort men tidvis ganska osmaklig och ytlig inblick i hur det perfekta livet- La dolce vita, borde vara för alla, riktat till unga tjejer. Med tanke på att de läses av ett par hundra tusen människor per dag blir jag rädd. Vilka normer sätter de här personerna genom sitt sätt att skriva? Vilket ansvar tar de för sitt eget förebildsvarande, för det är precis vad dem är? Inte för att jag tänker moralisera i någon större utsträckning men helt ärligt ger dem här tjejerna en bild av att man ska se ut på ett visst sätt, äga och konsumera i en hejdlös takt (det fanns till och med reklam för sms-lån på en av sidorna jag hittade), kort formulerat duger man inte om man inte har läppar som gör att man nästan, citat "ser ut som en babianröv i ansiktet". Vi är barn av vår tid...

Men mitt i de här olika verklighetsfrånvända frosserierna kände jag hur ytligheten till viss del hade krackelerat och ett litet rop på hjälp fanns att skönja bland alla designer-väskor och smygreklam för plastikkirurger. En törst och längtan efter något annat där inte ytlighet, plastkort, champagnesprut  och flärd styr utan där vi pratar om sunda ideal som bygger på respekt för sig själv för den man är och därigenom även respekt och förståelse för andra, varandra och sin omvärld. Jag tycker nästan lite synd om dem på något sätt trots att dem sitter och inbillar sig att dem är lyckliga med sina Chihuahua -valpar i Östermalmslägenheten och tomten dyker in iklädd minkpäls med paketer innehållande designerhandväskor.....

Cyberrymden är stor och jag måste ändå tillstå att trots att de mest tongivande bloggarna är de som syns och hörs mest i olika sammanhang så finns det tusen och åter tusen bloggare som det finns någon substans i och som behandlar alltifrån musik och matlagning till politik och barnupppfostran....som tur är. Vad jag däremot funderar på är vad som har hänt i vår relation till barnen. Har vi helt glömt bort att finnas till för dem och prata om vad som är viktigt här i världen eller ska vi fortsätta köpa vårt dåliga samvete för barnen varje jul och släta över det med ett "Gilla" på Facebook?

Hursomhelst.... jag skulle ändå vilja.....för en dag....ha tvåhundrafemtiotusen genuina besökare på min sida. Som motvikt liksom då för att typ visa på att även sånahärvadheterdet typ coola Torpare som varken har ålder eller typ utseende med sig också kan tajpa coola prylar då fast utan reklam liksom! Man är ju ändå snart 39....

Men tro för all del inte att jag är avundsjuk. Jag vill ju inte se ut som en "Babianröv i huvudet!" Det räcker bra såhär!

Osnygg men trygg (och glad ändå)

3 kommentarer:

 1. Du, skriv fler etiketter så tror jag att du kan få än fler "träffar".

  Fortsatt trevlig söndag man!

  SvaraRadera
 2. De där "plastiga" brudarna kan ju troligtvis inget annat heller. Syftar på försörjningssätt då.
  Klart att peddas nagelfix kan ge giveaways då dennas ställe omtalas i en het fjollträskblogg.
  Jiddra du lite om min webshop så kan vi deala och cleara sen ;)
  /monostumpen alias P Leafvalley

  SvaraRadera
 3. Tja det verkar som "fjollträsk" breder ut sig...men inte desto mindre tragisk uteckling för den sakens skull. Tack för kommentarerna, ska genast "adda" lite ord...;0)

  SvaraRadera