Facebook

söndag 4 december 2011

Sjuk, sjukare, död!

Snart är julen här, vilket säkert ingen missat vid det här laget. Inte heller den förbannade Lundabacillen som härjar runt som bäst. Det är ju synd om oss människor som tvingas stanna upp mitt i den mest hektiska tiden på året för att kurera oss själva. Ibland är det så illa att vi faktiskt inte ens har tid med att stanna upp, inte ens när våra egna barn är sjuka.
Denna erfarenhet fick vi och vår äldste son när någon som befann sig på samma dagis, ideligen delade med sig av sina halsflussbaciller. En till två penicillinkurer i månaden blev vardagsmat för den lille stackaren och till slut bar det sig inte bättre än att han före 3 års ålder fick operera bort sin mandlar.... Det är kanske något att tänka på nu i influensatider, framförallt mag-varianten. Handsprit är vår frälsare, i synnerhet vår frälsare som starkt ogillar att tvätta sängkläder och tapeter klockan 2 på natten.

Om handsprit är vår frälsare så är vitpepparkornen dess moder. Åtskilliga gånger när jag jobbade i hemvården åkte skålarna med hela vitpepparkorn fram och man sprang och småkäkade tills man blev....just det; dålig i magen! Fast dumhet smittar ju inte på samma sätt som tur är. Vi hade i och för sig ett ganska logiskt resonemang för vem tar hand om de gamla om de som ska ta hand om dem också behöver bli omhändertagna? Tja... vi hade ett par riktiga maginfluensarundor under min tid som undersköterska och den var alltid lika ovälkommen när den dök upp.

Oftast anlände den kring jul när nära och kära träffade sina gamla släktingar. Det är ju lite svårt med besöksrestriktioner kring juletid men vi försökte så gott det gick att upplysa om att man smittar upp till 48 timmar efter... och allt det där med hur många miljoner bakterier man har i sin handflata. Man gör ju många en otjänst genom att vara egoist i dem situationerna trots hur goda intentioner man än har med att ens gamla moster inte ska behöva sitta ensam på självaste julafton. Det finns ju ändå lite drygt 360 dagar till på året som man kan träffas....

Hur som helst var det i alla fall min tur nu att åka på den här lundabacillen. Med tanke på att den kom från Lund tänkte jag att den eventuellt skulle vara lite smartare. Det var den...inte. Inte smartare än mig i alla fall. Så fort jag kände av den igår kväll, blev det en snabb Idubon-kur och snabbt sänggående (1ibumetin och 2 alvedon). När jag vaknade i morse var jag lite öm i kroppen och tänkte att skiten hade gett sig av med hjälp av dunderkuren. Det hade den inte. Det var min bättre hälft som i desperation över att inte få sova hade tryckt över mig på min vänster sida så att jag skulle sluta snarka. Det förklarar även mitt halsonda i morse som inte fanns vid sänggåendet igår. Inte för att hon hade försökt strypa mig utan mer för att jag hade sågat upp ett par ekar under natten...

Idag står byalagets tipsrunda och julkul i byns Folkets hus på agendan. I år kör jag den enkla varianten så jag slipper gå.... Jag ska nämligen ägna mig åt att rätta tipslapparna. Då får mitt lilla intelligenta Lundavirus visa sitt rätta jag så att lapparna blir rätt-rättade.... Ikväll blir det till att ta en whiskey och precis som min gamle major Bauer sa... "Det hjälper kanske inte mot förkylningen men det blir mycket roligare att ha ont i halsen!"

Undrar om vi inte ska ha tid när döden kommer heller....host, host!

1 kommentar:

  1. Ha ha!! Ja, kanske de?!!Får kanske också ställa fram en burk vitpepparkorn på jobb :)

    SvaraRadera