Facebook

onsdag 28 december 2011

Mellandagsrea- Mormor säljes! Skynda fynda!

Just nu pågår ett av de största systemskiftena i Sverige i modern tid. Eller, modernt vet jag inte om jag ska kalla det då det för mig handlar om en återgång till hur det var i mitten på 1800-talet.  Det har pågått ett tag nu så det var dags att lyfta bladet från mun...eller fingrarna till tangentbordet.


I alla fall....

Det hela började ganska oskyldigt. I mitten på 90-talet när elen avreglerades strax efter att tv-monoplet upphörde, skrattade vi gott och hjärtligt åt Vattenfalls reklam med "2 hål i väggen". "Hurra" ropade vi i stugorna och jublade åt att de sista resterna av Kommunist-Sverige höll på att gå i graven tack vare att de marknadsliberala krafterna hade tryckt på och sett till att ge folket el i parti och minut. Medan reklamen rullade i rutan funderade vi inte ett uns över vart vi var på väg. Svältfödda som vi var på frihet i ordets "rätta" bemärkelse lät vi oss villigt missledas att tro att allting blev så mycket bättre och billigare om det bara utsattes för konkurrens. Hur det blev med den saken vet vi idag och vi påminns ständigt när elupproren sprider sig likt Dackekrigarna i Göingeskogarna....

För lite drygt 10 år sedan var det dags igen. Efter att friskolereformen sjösatts var det nu fritt fram att "driva på utvecklingen" av våra välfärdstjänster som det kallades fint och på riktigt satte man igång att konkurrensutsätta sina verksamheter ute i kommuner och landsting. Alltifrån att sälja till högst- och lägstbjudande i valfrihetens namn till att öppna upp för externa aktörer och konkurrensutsätta sin egen personal och sina egna verksamheter. I många fall glömde politikerna bort att de till syvende och sist fortfarande var ansvariga och att detta inte kunde läggas ut på någon entreprenad... Den riktiga proppen gick med det att den nya äldreministern Maria Larsson drev igenom LOV, Lagen Om Valfrihet för att sätta mer tryck på kommunerna att öppna upp för nya lösningar att leverera välfärdstjänster till medborgarna... För mig känns det dock lite märkligt att några av de som fanns med i utredningen kring LOV själva befann sig i positioner som skulle komma att gynnas med en sådan lag. Jäv? Nej jävligt kanske, men de talade så klart för sin sak.

Med LOV i ryggen har man dragit på i full skala och idag har nästan alla kommuner infört alternativ i både hemtjänst och hemvård. Men var finns valfriheten när inte medborgarna aktivt själva kan välja att använda sin egen kommun som leverantör av dessa tjänster? Täby är ett lysande exempel på detta där man till och med vill förbjuda sig själv att agera välfärdsleverantör...För mig är det också sjukt att våra gamla som byggt upp det här landet i solidaritet med varandra ska tvingas välja mellan multinationella stöldligor som placerar pengarna i skatteparadis medan vårdtagarna sitter i nerkissade blöjor och svälter och personalen går på knäna för att vinsterna ska bli så stora som möjligt. LOV:en har skapat ett High Chaparall där John Wayne har kapitulerat och står med fickorna fulla med pengar och tittar på medan banditerna bränner ner byn.

En av de största kostnaderna man har som aktör i den här branschen är löner till de anställda. Då blir de ju ganska glasklart att man på något vis försöker att hålla dessa på en så låg nivå som möjligt. Detta kan göras på olika sätt:
 1. Genom att anställa personal utan adekvat utbildning och gärna då med annat modersmål än svenska då det är lättare att köra över dem.
 2. Genom att vid upphandling endast erbjuda deltider vilket gör det att personalen hamnar i beroendeställning gentemot arbetsgivaren då man vet att de inte klarar sig på låga grundlönen.
 3. Genom att inte teckna kollektivavtal så man kan strunta i lägstalöner och annat som kostar.
 4. Genom att bara ta in underleverantörer som får göra tjänsterna. Här ska då varje personal ha en egen F-skattesedel som får konkurrera med varandra om jobben....
Men vad fan, det var väl inte så länge sedan vi fick stå med mössan i hand Svensson?!?!

Så... nu har jag kräkt av mig. Jag kan knappt besinna mig när jag hör hur korkade politiker det finns som inte vågar eller ännu dummare; som struntar i att kräva kollektivavtal när det ska upphandlas. Som politiker hade jag högaktningsfullt skitit i vad Eu:s eller våra egna lagar säger om detta och drivit fallet för att få en praxis. Det borde väl ändå vara det minsta man kan göra för de som ska arbeta i verksamheten och framförallt kanske kunnat säkerställa att upphandlingarna görs på lika och schyssta villkor mellan de olika aktörerna. Om jag som politiker skulle (Gud förbjude!) vara med och göra en upphandling hade jag heller aldrig någonsin tummat på att det fanns meddelarfrihet med i kontraktet så att man säkerställer transparensen och de anställdas säkerhet när det gäller att anmäla missförhållanden.

Det är dags att Svensson vaknar upp nu och tittar bakom alla snaskiga rubriker om Juholt. Med hotet om att (s) kommer att gå in och styra upp vinsterna i vården ligger det i "någons" intresse att se till att fokus riktas bort från alla vårdskandaler och missförhållanden. För mig ter det sig märkligt att det blev sånt ståhej kring att Sverigedemokraterna tog sig in i Riksdagen och stora manifestationer ordnades på Sergels torg men när dem säljer vår gamla nerkissade, undernärda mormor på hemmet till lägstbjudande så håller vi käften och knyter näven i fickan. Skäms på dig Svensson! Skäms!


Vill vi se oss som kunder på en marknad som man styckar upp bit för bit eller ska vi vara medborgare med rättigheter och skyldigheter? Sprid gärna eller kopiera texten jag skrivit, kommentera och agera. Men framförallt börja prata om sakfrågan med kompisar, barn och föräldrar och på arbetsplatserna.

Vi kan bättre- Sverige behöver oss! //Anders

17 kommentarer:

 1. Bra Anders! Men låt inte dina texter stanna här - skicka till tidningar! Varför inte till KA! Kram :-)
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Tack! Självklart vill jag sprida texterna men tid och kunskap kring detta är inte min stora grej. Som sagt, hjälp mig gärna:) Gott Nytt År på er! //Anders

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, det rör runt i grytan litta ;)

  SvaraRadera
 4. Håller med Birgitta, du borde skicka till tidingar etc. Hur kan vi hjälpa dig? Samla in adresser till tidningarnas insändarsidor? Här kan du kanske bland annat skicka in: http://kavlinge.lokaltidningen.se/section/debat/1491&type=skriv Kanske för många tecken, men då får du tyvärr ta bort lite.
  Susanne Lund

  SvaraRadera
 5. tja...skulle bli väldigt tacksam om mina läsare delar och sprider den till kompisar, sina föreningar och grupper ja alla sätt är bra men givetvis är jag mycket tacksam för tips på Bloggportaler som jag kan lägga ut den på. Jag är mycket glad för all hjälp jag kan få faktiskt och jag är supertacksam för alla er som varit med från starten och har sporrat mig att gå vidare:) //Anders

  SvaraRadera
 6. Det var mitt i prick Anders! Du,du har förmågan och kunskapen, du måste fortsätta att skriva. Jag kommer att sprida detta till alla mina vänner. Jag vill gärna att du skickar till mig det du skriver i fortsättningen också.
  Gott Nytt år till dig och till din familj!
  Erika

  SvaraRadera
 7. Det är inte bara Täby som tror att man måste lägga ut allt på kundval utan även Vellinge kommun. I förfrågningsunderlaget har vi fått med att "vi ser gärna att ni har kollektivavtal" efter att vi har begärt kollektivavtal.
  I vissa hem kommer nu personal som bara får betalt den stunden de har loggat in hos "vårdtagaren". Körningar emellan bostäderna är "ledig" tid då kan man inte få lön.
  Alltså kan man inte få A-kassa de dagar man är inne och arbetar eftersom man måste vara tillgänglig mellan 7:30 - 22:30 men får bara betalt för ca 4-6 timmar.
  Ja, du Anders du är en fena på att skriva så vi måste hjälpas åt att få människor i vår omgivning att förstå problemen det medför att ha olika arbetsgivare (aktörer) som tar hand om gamla och barn o våra kommuner. Trist att bonusarna hamnar hos cheferna och inte hos de som utför jobbet.
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Skitbra skrivet !Jag lånar din text till min blogg
  http://blogg.vk.se/Ruggugglan
  God fortsättning!

  ///Norman

  SvaraRadera
 9. Tack tack!! Jag är väldigt glad för alla tillrop. Såklart är Vellinge ett av alla de exempel som också tillhör utstickarna precis som Täby. Det blev just Täby då vår kära statsministerfru skulle kunna beskyllas ha en viss del i detta då hon har varit verksam politiker där. Ni får gärna låna texter från bloggen så länge ni delar/ länkar eller hänvisar. Jag är glad om jag kan hjälpa till att få rätt på den här skutan som kallas Sverige.. Nu ger vi järnet gott folk!!//Anders

  SvaraRadera
 10. Annelie Persson Dösjebro29 december 2011 21:06

  Superbra skrivet Anders! Jag röstar på dig som ny partiledare för S och Sveriges nya ledare 2014 - vår nya statsminister!! Sprider såklart texten vidare!

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Tack så mycket Annelie- there is more to come! //Anders

  SvaraRadera
 13. Mycket bra skrivet Anders! Jag använder gärna dina texter när jag gör inlägg på insändarsidorna i diverse tidningar.

  Jag håller med dig i allt!½

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet, kommer att följa din blogg i fortsättningen
  åke

  SvaraRadera
 15. Kanon Anders! Har länkat det i min Fb.
  Gert

  SvaraRadera
 16. Ypperligt bra skrivet! Du har talets och språkets gåva, fortsätt! :)

  Gertrud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gertrud! Det värmer alltid med lite positivt när vintern är som mörkast! Fortsätt gärna följa bloggen och har du Facebook kan du gå med i gruppen med samma namn (svärds värld) så blir du uppdaterad samtidigt som jag lägger upp nya inlägg:) //Anders

   Radera