Facebook

söndag 25 december 2011

Korkad men tacksam ändå....

Nu sitter vi där igen. En del av oss med precis det som vi önskat oss medan andra kommer att få ägna en del tid åt ringa runt och samla in kvitto. Eftersom jag aldrig har gjort det själv så kan jag nog inte riktigt föreställa mig hur detta känns. Jag har heller aldrig råkat ut för att någon har velat byta de julklappar jag har köpt så i dubbel bemärkelse är jag då förskonad. Men det har säkert varit nära. Framförallt har det varit nära att jag skulle få mjuka paket eller inga alls bara på grund av att min mun kan ha väldigt kort startsträcka.... och att synapserna är kortslutna i vissa vitalare delar...


Första tillfället var någongång i början på 2000-talet. Ni som var med kommer kanske ihåg dessa cd-boxar med grupper vi trodde hade pensionerats för länge sedan. Listan kan säkert göras hur lång som helst men jag nöjer mig med att nämna en av dem; Creedence Clearwater Revival med John Fogerty i spetsen. Fantastisk musik som sätter sig som små plåster i huvudet på en. För att matcha upp den box som släpptes gjorde man 2 lättare kopior varav den ena var med bara John Fogerty och den andra med hela bandet vars längd på bandnamn måste vara ett bevis på att trycksvärta var billigare förr.

I alla fall.

Jag önskade mig en av dessa varianter och eftersom vi inte var sådär stenrika så lade jag ribban ganska lågt och önskade mig den billiga. Jag vill minnas att den gick lös på sådär 99 kronor medan motsvarigheten kostade 179. För de 80 kronorna kunde man köpa två pizzor så det var en aktningsvärd summa. Eftersom det var årets julklapp körde man reklam för dessa så det blödde ur öron och ögon. Just på lillejulafton när de körde ett av dessa inslag skrattade jag och kommmenterade högt med "det fattar dem väl att man inte köper den för 179 spänn om man får den andra skivan 80 spänn billigare med samma innehåll?!" Ett dygn sitter jag med den i handen och blicken från min äkta hälft gick inte att ta miste på...

Om det var dumt så var jag nog mer otacksamt korkad något år senare. Vinylspelaren hade kommit tillbaka och jag läste Kjell och co- tidningen fram och baklänges och drömde om att börja köra över alla mina vinylplattor sedan dj-tiden och göra små digitala spår av dem. Jag började lägga upp en plan för hur jag skulle kunna spara ihop 999 kronor som dem kostade och såg att det skulle kunna vara möjligt att fixa det på ett par månader. Detta hade min kära hustru uppmärksammat och passat på att införskaffa en tidigt i december när de sålde den billigt i traktens enda lågprisbutik. Om detta var jag lyckligt omedveten.

Någon vecka före jul var vi och veckohandlade i nämnda butik. Det vanliga införskaffades men pallen med de här skivspelarna fanns kvar, så när vi passerade med vagnen frågade hon lite ledande vad jag trodde om den. Min kritik var inte nådig. Inte nog med att den var billig, den var säkert något av det mest värdelösa skräp man överhuvudtaget kunde sälja då det inte skullle gå att byta stift (nål), att den var dåligt isolerad och tiotusen anledningar till varför man inte skulle köpa den. Reaktionen var säkert omedelbar men hon bet ihop för att inte visa något. 2 veckor senare satt jag med den i mitt knä och fick en syrlig kommentar om att jag nu blivit ägare till den sämsta jävla skitskivspelaren i världen.....

Jag har säkert klampat fler gånger i klaveret men det är inget som kommit till min kännedom. Dock blev jag väldigt försiktig efter skivspelarintermezzot. Förvisso fick jag rätt när stiftet bröts och man fick skicka in hela spelaren för att fixa det men mitt otacksamma, arroganta sätt gjorde liksom att det liksom kvittade då jag inte så lite hade sågat benen av min egen fru och hennes välgenomtänkta och behjärtansvärda julklappsinköp...

Så numera håller jag tyst. 2 månader före jul börjar min radiotystnad som innebär att inte kommentera något som överhuvudtaget kan riskera hamna i mitt knä efter en dräpande kommentar. På detta tänkte jag igår när jag öppnade paketen som innehöll en pyjamas och 2 tröjor..... god fortsättning!

(Klicka på tomten och lyssna på en av de i särklass roligaste och mest träffande jullåtarna jag hört)


3 kommentarer:

  1. Ja det är ett under att du får julklappar överhuvudtaget! Hmmmm mjuka klappar blev det i år!!!!!! Älskar dig ändå <3

    SvaraRadera
  2. ....dem bråkiga barnen får mjuka paket;-)

    SvaraRadera
  3. Haha! Gott att höra.. För två år sedan fick jag en flaska whisky av min mor.. Hon haldrig gillat att jag druckit, kan förstå henne nu för vi körde rätt hårt förr i tiden. När jag fick den flaskan kändes det som jag blev vuxen! God Jul Swords!

    SvaraRadera