Facebook

måndag 21 november 2011

"Färgrik" och julbord- en bra kombination?

Snart ska det frossas i vart och varannat företag. Julborden avlöser varandra och tanken om julen som en glädjens och solidaritetens högtid känns lite som bortblåst ända tills
.... idag faktiskt. Den digra högen av reklam låg fint staplad på bordet och där, underst i högen låg smålänningens lilla Vinterläsning som dem hade valt att kalla den. Inte för att innehållet i den lockade speciellt, nej det var snarare baksidan som fick hela min uppmärksamhet efter att dagens middag var inmundigad och disken var undanplockad.
En av våra största tv-kändiskockar har designat en 28 rättersmeny som alla Family-medlemmar ska kunna köpa för det facila priset 99 kronor. Alltså inte ens en hel hundralapp går kalaset lös på. Genast slås jag av samma tanke som jag fick ifjol när Mannerståhl (visst var det han?) gjorde samma sak för ett av Sveriges största varumärken; IKEA borde köra en riktig Goodwill-pryl som tack för att svenskarna är så genomlojala och ställer upp för det företag som har kunnat bära sig åt lite hur som helst genom åren med kundernas goda minne.
Med tanke på att priset är en hundring är jag ganska övertygad om att de flesta kunder gladeligen skulle kunna slänga upp en extra femtiolapp om IKEA gjorde det samma, precis som dem brukar göra i sina trädplanteringskampanjer. För den hundralapp som plötsligt trollats fram skulle man kunna bjuda hur många som helst på julbord som inte har sin rättmätiga plats i vårt samhälle; sjuka, arbetslösa, ensamstående med kass ekonomi, hemlösa; ja världens största julkalas för de som befinner sig utanför innanförskapet.
Låt dem ta sin rättmätiga plats i "Klippan", käka på "Färgrik" och dricka ur "Godis"- allt serverat på den finaste "Stockholm". När maten är avklararad kan dem få vila ut i "Knutstorp" och drömma sig bort till ett vanligt humant land "Sverige" som kanske, kanske ska vakna ur drömmen "Jobbskatteavdrag" som finansierat många av de möbler som IKEA sålt de senaste åren...
Så upp till bevis Kamprad- låt se hur många julbord du kan skänka med Familykundernas goda vilja!

5 kommentarer:

 1. Bara det är hemmagjorda köttebullar så.. :) Håller i övrigt med!

  SvaraRadera
 2. Anders, om de nu var sossarna som byggde vårt "folkhem" så var det Ingavar som møblerade det. Nu kan du som avundsjuk sosse tycka precis som man vill, men om man reser lite i vår værld så kvittar det fan var man kommer så finns det ett IKEA. Han håller på och møblera hela værlden, och jag tror sist jag såg siffror, att 90.000 familjer får sin førsørjning från ett av hans varuhus. Oræknat alla som får sin førsørjning, av att runt om i samma værld tillverka producter till IKEA. Han håller Sveriges flagga høgt, fast æn han ær Tyskættling. Ærligt talat så visst e han superkapitalist.. men han har riggat till detta helt utan statligt stød..
  Han har skapat mer jobb från scratsch, æn nån socialistisk valrørelse har lovat..
  Hatten av før denne man, fler sådana gubbar så
  hade arbetsløsheten minskat drastiskt.

  SvaraRadera
 3. Tja.... och fler än vad jobbskatteavdragen skulle fixa också. Vad jag menar med texten är att IKEA har fått en lite romantiserad bild och trots att man lyckats skapa jobb så har det ibland funnits efterverkningar där man dragit fram i form av konkursade snickerier, förstörd miljö och så vidare. Nu har man börjat arbeta även med de här frågorna men vi har varit förhållandevis okritiska som svenska konsumenter till detta. Och om nu svenskarna har valt att blunda, borde IKEA kunna göra ett litet samhällsengagemang för de mest utsatta som en fin gest mot alla trogna svenska kunder genom åren:) Tack Henning för din kommentar! //Anders
  ps. och nej;avundsjuk är jag inte. Beundrar de som vågar och orkar göra såna resor- men sosse- det är jag!ds.

  SvaraRadera
 4. Hyser inget agg mot IKEA. Har en god bild av det företaget. Däremot tänkte jag tipsa om att vi andra som tycker att vi har så vi klarar oss kan bjuda dem som har det betydligt svårare på julbord via Stadsmissionen i Malmö. 50 kr/person för julbord och "vinterkit" för 400 kr. Värt att tänka på i dessa generösa jultider.
  Tack för bra inlägg, spännande att följa.
  / Vibs

  SvaraRadera
 5. Tack så mycket! Kan inte heller påstå att jag har något otalt med IKEA, men just IKEAs upplägg skulle passa för ett sådant engagemang. Därmed inte sagt att vi andra ska sitta med armarna i kors- ditt förslag är jättebra och jag ska kolla av om det finns fler sådana ställen som man kan bidra till.
  Jätteglad över feedbacken och kommer att fortsätta i samma stil. Jag ser att delningarna och spridnngen ökar och ingen mer än jag blir superglad över att man vill följa med mig på resan. Tack!!!//Anders

  SvaraRadera